
Trumps första tid vid makten
Varje dag skapas historia med Trump vid rodret som president i USA. Tyvärr inte till det bättre, varken för världen eller för amerikanerna själva. Den nya världsordning vi nu lever i, drygt 3 månader in på Trumps presidentperiod är starkt ändrad jämfört med innan han tillträdde i januari 2025.
Trump inledde med att hylla diktatorn Putin, erbjöd stora eftergifter till Ryssland i de första fredssamtal som hölls mellan Ryssland och USA- utan varken Ukraina eller Europa vid bordet. När Trump tog emot Zelenskjyj i Vita Huset i mars slutade det med att Trump och vicepresident JD Vance skällde ut Zelenskyj för att han inte var tillräckligt tacksam! Vi styr mot en ny verklighet som innebär en mindre säker värld för dagens demokratier och fria länder.

Redan nu märks en Trumptrötthet, han kommer undan med så många olika uttalanden, förnekelser och märkligheter att det inte liknar något annat. För att vi inte stillsamt ska acceptera och vänja oss vid Trumps beteende, är min målsättning att var 3:e månad sammanfatta vad som skett. Jag har mitt dokument där jag fyller på löpande varje månad för att kunna påminna mig om hur snabbt världen ändras nu. Jag är starkt orolig över var vi är på väg.
Kommer vi få en ny era av kolonialmakt; USA, Ryssland, Kina går in och tar vad de vill ha, vilka länder de vill ha utan att bry sig om lagar, regler eller folkvalda representanter?
Vad som tidigare var ren science fiction ser nu allt mer ut som ett troligt scenario. Att vi kommer att få uppleva krig i Europa igen, med Ryssland som anfallare är inte längre en omöjlighet. Det värsta är att vi inte ens vet vems sida USA skulle stå på i en sån konflikt längre. Otänkbara tankar för 1 år sen.
Kriget i Ukraina
Kriget i Ukraina har varit högt upp på agendan sen dag 1. Trump sa innan valsegern att han kunde fixa fred på 24 timmar, men det visade sig vara lite svårare än så.
USA tecknade i slutet på april ett avtal med Ukraina som innebär att USA kommer få tillgång till Ukrainas jordartsmineraler, och att de ska utveckla gruvnäringen ihop. Avtalet var tänkt att skrivas på i mars i Vita Huset- det mötet slutade i katastrof, men Trump och Zelenskyj hade ett möte i samband med påvebegravning i Rom i april, och efter det har tonen ändrats från Trumps sida.
Den 4 maj publicerade NBC: program Meet the Press en intervju med Trump. I programmet fick han frågan om förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland, och vad Ryssland måste ge upp i de pågående förhandlingarna. Trump svarade:
Ryssland måste ge upp hela Ukraina. För det är det de vill ha, och om jag inte hade blandat mig i skulle de strida för hela Ukraina nu. Ryssland vill inte ha den remsan de har nu, de vill ha hela Ukraina.
Trump säger sig nu stå närmare den ena parten, utan att vilja säga vilken, men han lovordar avtalet om sällsynta jordartsmetaller som han nyligen slutit med Ukraina.
Innan det påskriva mineralavtalet tyckte Trump att Krym skulle få bli ryskt. Så hans åsikter svänger snabbt. Putin har inte visat sig villig att förhandla, eller erbjudit något i gengäld till Ukraina. USA har hotat med att dra sig ur fredsförhandlingen och partnerna inte kommer överens.
Det händer så mycket i denna fråga att det får bli ett eget inlägg.
Tullar
Trump har sedan innan han installerats hyllat tullar som den bästa uppfinningen till att minska USA:s handelsunderskott. Han vägrar lyssna på ekonomer och har under sina första 3 månader hunnit med att införa, skjuta upp, avskaffa och återinföra tullar till världens olika länder. Ett är säkert- marknaden gillar inte ovisshet och börsen har åkt jojo upp och ner under mars och april.
Världen befinner sig inte i en ekonomisk kris, pandemi eller större oroligheter- egentligen. En mans agerande är nu på väg att putta hela världens ekonomi in i en recession. Helt obefogat.
Tullfrågan är ständigt skiftande och den svenska Regeringen har tom inrättat en jourtelefon hos Tullen dit företag kan vända sig för att få svar på vad som gäller; just nu, för det går inte att veta eller planera.
Det händer även i denna fråga så mycket att det får bli ett eget inlägg och det blir nog flera uppdateringar under året.
Opinionen efter 100 dagar som president
Att hans irrationella beteende inte längre fullt ut går hem hos de amerikanska väljarna, inte ens hos alla republikaner börjar nu synas. Fox News presenterade den 25 april, 2025, en opinionsundersökning om Trumps popularitet, i samband med hans första 100 dagar på posten.
Bara 44 % av de 1 104 registrerade väljare som svarade i undersökningen uppger att de har förtroende för Trump. Det innebär att stödet för presidenten sjunkit med 5% sedan i mars. Stödet är också lägre än vad någon av Trumps företrädare i Vita huset haft vid samma tidpunkt. För Biden låg stödet på 54 % när 100-dagarsstrecket närmade sig, för George W Bush på 63%.
På frågan om Trumps ekonomiska politik svarade de tillfrågade:
- Nearly three-quarters (72%) believe tariffs will drive up the cost of products, including majorities of Democrats (88%), independents (76%) and Republicans (55%).
- A record 55% think tariffs hurt the economy and a plurality say they hurt U.S. jobs (44% hurt vs. 36% help).
- Two-thirds worry a trade war with China could escalate into a military confrontation.
I New Yorks Times mätning var svaren:
66 % av väljarna tycker att ”kaotiskt” är ett bra ord för att beskriva Donald Trumps första hundra dagar i Vita huset. Av de tillfrågade anser 59 % att tiden har varit ”läskig”.
I flera av Trumps viktigaste frågor anser en majoritet av amerikanerna att presidenten har gått för långt, bland annat när det kommer till tullarna, migrationen och nedskärningarna. Totalt anser 54 % att Trump har överskridit sina befogenheter som president.
Men Trumps förmåga att skapa kaos började redan innan han installerades i januari. Direkt efter valsegern i november började utspelen att komma:
USA ska äga Grönland
I december 2024 skrev Trump på sin sociala mediekanal Truth Social:
För nationell säkerhet och frihet i hela världen anser USA att ägande och kontroll över Grönland är en absolut nödvändighet.
Under sitt tal till Kongressen 5 mars, 2025, tog Trump upp frågan om Grönland igen, och sa:
Vi behöver det för vår nationella säkerhet och för internationell säkerhet
I talet adresserade han den grönländska befolkningen direkt, Trump sa att han står bakom grönländarnas rätt att bestämma sin egen framtid och att de är välkomna att bli en del av USA om de väljer det:
Vi kommer att hålla er säkra, vi kommer att göra er rika och tillsammans kommer vi att ta Grönland till höjder ni aldrig trodde var möjliga.
Trump har tidigare på en direkt fråga svarat att militära åtgärder inte är uteslutna.
Grönlänningarna var inte helt nöjda med Trumps uttalande och premiärminister Múte Egede skrev efter Trumps tal på Facebook:
Grönlänningarna vill varken vara amerikaner eller danskar, utan själva avgöra sin framtid.
Det måste amerikanerna och deras ledare förstå. Vi är inte till salu och kan inte bara tas.
I slutet på mars åkte vicepresident JD Vance på ett oinbjudet besök på Grönland, samtidigt uttalade sig Trump att USA behöver Grönland för fred, enligt AFP:
Då pratar vi inte om fred i USA, utan om världsfred. Vi pratar om internationell säkerhet.
Putin uttalade sig efter detta och sa att Ryssland kommer att utöka antalet soldater i Arktisområdet enligt The Telegraph:
Det är uppenbart att Arktis roll och betydelse, både för Ryssland och för hela världen, växer.
Putin tillade att Nato utför allt fler militärövningar i området och att Ryssland följer situationen noggrant. Området väntas få ännu större strategisk betydelse när isarna smälter, bland annat eftersom nya handelsvägar till havs öppnar sig.
Trump fortsatte att prata om Grönland efter JD Vance besök, och sa att han haft seriösa diskussioner om en amerikansk annektering av Grönland, bland annat att han med 100% sannolikhet kommer att få eller ta över ön, som i dag är en autonom del av Danmark. Trump menar att det behövs för att garantera säkerheten i området, och säger att han tror att USA kan ta över ön utan militära medel. Men jag utesluter ingenting.
Inte helt oväntat har danska konsumenter börjat bojkotta både Coca-Cola och andra amerikanska produkter. TT rapporterar den 4 maj att:
Försäljningen av amerikanskt vin har på två månader rasat med 15–20 % i Danmark sedan flera stora butikskedjor började märka europeiska produkter med en svart stjärna. Märkningen infördes i februari av Salling Group, som äger Bilka, Netto och Føtex, efter önskemål från kunderna. Flera danskar väljer nu aktivt bort amerikanska varor, ofta som en politisk markering.
Kanada ska bli den 51:a delstaten
Sedan Trump valts till president har han flera gånger uttryckt att han tycker att Kanada ska bli USA:s 51:a delstat. Trumps retorik hjälpte den liberala kandidaten att vinna valet som hölls 28 april. Kanadas nya premiärminister heter Mark Carney. I sitt vinnartal gick Carney till hård attack mot Trump:
De vill ha våra resurser, vårt vatten, vår mark, vårt land. Om de lyckas kommer de förstöra vårt sätt att leva.
Sen Trump införde tullar mot Kanada har protesterna och bojkotten mot att köpa amerikanskt ökat även i Kanada. Som ett led i protesterna mot Trump, gick Carneys första utrikesresor till Storbritannien och Frankrike för att stärka allianser i samband med att Trumps verbala attacker mot Kanada fortsatt, enligt The Guardian. Carney träffade Storbritanniens premiärminister Starmer och Frankrikes president Macron i hopp om att bygga ut handeln med länderna och koordinera ett svar på Trumps tullar.
Ta över Panamakanalen
Redan i december 2024 deklarerade Trump att han var orolig över kinesiskt inflytande över Panamakanalen och hotade med att USA skulle ta tillbaka kontrollen över den. Under sitt installationstal den 20 januari tog Trump upp frågan om ett amerikanskt övertagande av kanalen igen.
Vi gav inte kanalen till Kina, vi gav den till Panama. Men nu tar vi tillbaka den.
Det går att misstänka ett samband mellan Trumps uttalanden och att det Hongkong-baserade företaget Hutchison under mars 2025, sålde 43 hamnar till en investerargrupp där amerikanska Blackrock och MSC:s hamnbolag ingår, bland annat hamnarna i båda ändarna på Panamakanalen.
Trumps senaste utspel om Panamakanalen kom i slutet på april när han på sin plattform Truth Social uppmanade fri passage för amerikanska handels-och militärfartyg genom Panama-kanalen. Han hävdar att kanalerna inte skulle existera utan USA och gav utrikesminister Marc Rubio i uppdrag att omedelbart hantera situationen.
Panamas president Mulino påpekade, utan att direkt nämna Trump, att avgifterna i Panamakanalen regleras av ACP, Panama Canal Authority, ett självständigt organ som styr handelsrutten.
USA ska ta över Gaza
Trumps slår vilt omkring sig och uttalar sig om många ställen runt om i världen.
På en presskonferens i februari som Trump höll tillsammans med Israels premiärminister Netanyahu sa Trump att han ville att USA skulle ta över Gaza och förvandla det till Mellanösterns Riviera. Palestinierna i Gaza skulle enligt Trump förflyttas till Jordanien och Egypten. Trump la även upp en video på hur det nya Gaza skulle se ut, sandstränder, hotell och dessutom statyer av Trump i guld.
I början på mars skrev Trump på Truth Social till Hamas:
Lämna över all den kvarvarande gisslan och alla döda, annars är det över. Jag skickar allt Israel behöver för att avsluta jobbet, inte en enda Hamasmedlem kommer att vara säker om ni inte gör som jag säger.
Trump riktade sig också till Gazas folk.
En vacker framtid hägrar, men inte om ni håller gisslan. Om ni gör det så är ni döda.
Kriget i Gaza fortsätter även i skrivande stund, gisslan har inte frigetts. Hur många som fortfarande lever, 18 månader efter att de togs är okänt.
Minska statliga utgifter
Ett av Trumps vallöften var att kraftigt skära i de statliga utgifterna och på så sätt få ner budgetunderskottet.
En av de första åtgärderna var att stänga ner USA:s biståndsmyndighet USAID. USA är världens största biståndsgivare och USAID har en årlig budget på över 40 miljarder dollar.
I början på april rapporterade Reuter att:
Samtliga lokalt anställda och alla diplomater får sparken från den amerikanska biståndsmyndigheten USAID.
I kombination med tidigare annonserade nedskärningar innebär detta att myndigheten i praktiken avvecklas. Trump har, utan belägg, anklagat USAID för att vara korrumperad och ledd av radikalvänstern.
USA har efter Trumps tillträde också lämnat eller pausat följande:
- USA har också pausat sina bidrag till Världshälsoorganisationen WTO.
- USA har även lämnat FN:s klimatfond och dragit tillbaka sina utlovade bidrag på motsvarande 40 miljarder kronor till fonden, som syftar till att hjälpa fattiga länder att hantera katastrofer orsakade av klimatförändringarna.
- USA lämnat Parisavtalet
- Stoppat amerikanska forskares medverkan i globalt klimatarbete
- Avbrutit landets bistånd till minskad kolanvändning.
Drill baby, drill
Klimatfrågan är inte ett av Trumps favoritämnen, eller något som han tror på.
Trump vill istället återuppliva den vikande kolindustrin i USA. Presidentordrar som han undertecknade 8 april ska underlätta för ökad kolbrytning genom minskad reglering samt stoppa planerade nedläggningar av befintliga kolkraftverk, enligt AFP.
Skälet för att öka den inhemska elproduktionen rejält är för att stötta AI-utbyggnaden som kräver mycket energi. Ett sätt för att förhindra att framtida presidenter upphäver hans dekret gällande statliga kolinvesteringar är att använda sig av försvarsproduktionslagen (Defense Production Act)- en lag som ger staten rätt att styra industriproduktion i kristider.
Demokratin och yttrandefriheten är under attack
Med Trump vid rodret händer det så mycket hela tiden att omvärlden inte hinner med, vilket nog också är tanken bakom det hela. Oppositionen ska inte hinna protestera mot allt som sker. Allt som händer där rapporteras inte heller här.
Ibland hittar man oväntat material som visar hur illa ställt det är och framför allt med vilken hastighet demokratier kan nedmonteras även i modern tid. Nedan punkter är en sammanställning av en presentation av Chris Murphy, Demokratisk Senator från Conneticut, som han gjorde i Senaten för vad som skett under Trumps första 6 veckor vid makten:
- USA har nu en sittande president som lanserar en egen kryptovaluta där oligarker och företagsledare anonymt kan överföra miljontals dollar direkt till hans privata fickor.
- En president som öppet säljer möten i Ovala rummet för 5 miljoner dollar styck.
- 17 januari. Trump lanserar sin ”memecoin” – en mekanism där vem som helst kan skicka pengar till presidenten utan att lämna spår.
- På installationsdagen, 20 januari, beviljar Trump oljebolagens önskelista efter att de donerat en miljard dollar till hans kampanj.
- Den 25 januari avskedas 17 generalinspektörer vars jobb det är att övervaka myndigheters regelefterlevnad.
- Arbetsmarknadsmyndigheten NLRB görs maktlös genom strategiska avskedanden, vilket gynnar Elon Musk vars företag har flera ärenden under utredning.
- Samtidigt belönas Trumps kabinettmedlemmar med aktier värda 800 000 dollar i hans medieföretag. Aktier som kan köpas ut av vem som helst som vill ha inflytande över federala departement.
- Ett pågående rättsligt ärende mot SpaceX läggs plötsligt ned.
- Konsumentskyddsmyndigheten CFPB, som utredde Musks företag, stängs ned.
- Trump använder Vita husets makt för att medla i en tvist mellan den saudiska golfligan och PGA – en tvist där han själv har ekonomiska intressen.
- Justitiedepartementet instrueras att pausa tillämpningen av lagar som förbjuder amerikanska företag att muta utländska regeringar.
- New Yorks tidigare borgmästaren Eric Adams, är åtalad för korruption, åtalet avskrivs i utbyte mot politisk lojalitet- han lovar bokstavligen lojalitet till Trump. Händelsen får sex jurister att avgå i protest.
- I februari beställer Utrikesdepartementet Teslas för 400 miljoner dollar.
- FDAs neurologiska avdelning ser 20 personer avskedas samma helg som Musks företag Neuralink väntar på godkännande från just den avdelningen.
- Skattemyndigheten IRS skär bort 7 000 tjänster, främst de som granskar miljardärer och storföretag.
Chis Myrphy säger i videon att:
I två decennier har vi bevittnat hur Putin byggde ett system där oligarker berikas i utbyte mot politisk lojalitet, där rättssystem används som vapen mot motståndare, där statliga kontrakt tilldelas vänner och allierade. Samma kleptokratiska recept appliceras nu i Washington.
Det är inget mindre än ett systemskifte i världens mäktigaste land.
Det här är hur demokratier dör.
Tysta media
Ett sätt att nedmontera demokratin på är att tysta media.
Den 14 mars skrev Trump under en presidentorder om att skära ner verksamheten på flera myndigheter till den lagstadgade miniminivån. Några av de drabbade myndigheterna var:
- US Agency for Global Media, som finansierar de utlandsriktade radiokanalerna Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty och Radio Asia.
- Institute of Museum and Library Services som finansierar bibliotek och museer
New York Times skrev:
Voice of America har sänt radio sedan 1942 men nu har sändningarna tystnat.
Enligt ett uttalande från Vita Huset den 15 mars sprider myndigheten radikal propaganda och de anställda påstås ha en djupt rotad vänstervridning.
EU:s utrikeschef Kaja Kallas uttalade sig och sa att EU-kommissionen ska undersöka om det går att hjälpa amerikanska Radio Free Europé.
För oss på andra sidan järnridån var det den radion som vi fick en massa information från om vad som egentligen pågick. Den har varit en demokratins ledfyr.
Kallas var tidigare Estlands premiärminister.
Beslutet om att stoppa finansieringen av nyhetskanalerna Radio Free Europe och Radio Liberty överklagades. I slutet på mars backade Vita Huset från sitt tidigare beslut och återupptog finansieringen, enligt The Hill.
Men Trumps framfart med att skära ned statlig stöd har inte avstannat. I början på maj skrev han under en presidentorder om att minska anslagen till public service-bolagen PBS och NPR. På sociala medier motiverade Vita huset beslutet med att företagen får miljoner från skattebetalare för att sprida radikal, woke propaganda maskerad som nyheter.
Kritik från oväntat håll
Kritik från tidigare presidenter hör inte till vanligheterna, det finns en tradition att tidigare presidenter avstår från att kritisera sina efterträdare. Men i slutet på april uttalade sig Obama, Biden och Clinton om läget utan att nämna Trump vid namn. De kritiserade och slog larm om Trump. Enligt The Washington Post var deras budskap tydligt:
Det är ovanliga tider för den amerikanska demokratin med normer som åsidosätts.
Timothy Naftali, historiker vid Columbia University, uttalde sig till Washington Post och sa att tidigare presidenter är kvalificerade att höja rösten och varna det amerikanska folket om landet är på väg i fel riktning:
Tänk på dem som en typ av rådgivare till USA:s befolkning. Och när de slår larm bör folket lyssna.
I sitt första stora tal efter maktskiftet sa Biden:
På mindre än 100 dagar har den här administrationen orsakat så mycket skada och förödelse. Det är häpnadsväckande.
Trumps ledarskap göra att många är rädda att säga sin åsikt. Det säger den republikanska senatorn Lisa Murkowski, som sitter för Alaska, enligt Anchorage Daily News:
Vi är alla rädda […] jag känner mig ofta väldigt orolig för att säga vad jag tycker, för det finns en reell risk för repressalier. Och så ska det inte vara.
Pressfrihetsindex
I början på maj kom Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.
USA föll 11 placeringar 2024 och tappar nu ytterligare en placering och hamnar först på plats 57. För att förstå innebörden i detta hamnar USA nu efter krigshärjade Sierra Leone i Västafrika när det kommer till pressfrihet! Reportrar utan gränser (RSF) varnar för en alarmerande tillbakagång när det gäller pressfriheten i USA under Trump.
Årets uppdatering visar att även i världen i stort minskar pressfriheten. För första gången sedan indexet upprättades är förutsättningarna för att bedriva journalistik dåliga i hälften av världens länder och godtagbara i färre än vart fjärde.
Och det i en tid när vi verkligen behöver en fri press.
En 3:e valperiod
Trump har tidigare pratat om att han kan tänka sig att sitta en tredje valperiod- vilket är helt emot konstitutionen. Tidigare har presidenten sagt att han ”inte skämtar” om att en tredje mandatperiod kan bli aktuell. Han hävdar själv att många av hans allierade uppmanat honom att försöka stanna vid makten.
Men i intervjun med NBC den 4 maj, bytte han åsikt i frågan:
I’ll be an eight-year president, I’ll be a two-term president. I always thought that was very important.
Detta är på intet sätt en fullödig sammanställning av Trumps första tid. Men den visar på hur otroligt mycket som sker, och detta bara under hans första 100 dagar. Tempot lär fortsätta i samma rasande fart framöver med.
Fasten your seatbelts, it’s gonna be a bumpy ride (night)
är ett passande citat från All about Eve med Bette Davies från 1950.
Det kan behövas.
Jag bävar för fortsättningen.