Min bullet journal

Min bullet journal

Jag har tidigare nämnt att jag använder en Bullet Journal, sk Bujo.
Det är ju i huvudsak för att ha en kalender, men framförallt för att ha till väldigt mycket annat ; träningsplanering, måluppföljning, Bucket List med mera.     

Bujo användningen har verkligen exploderat senaste åren och det går att vara väldigt artistisk eller ha det helt enkel också. Det jag gillar är att det går att variera så mycket. Jag vill ha min ganska enkelt, även om den inte helt minimalistisk. Lite färg tycker jag är ok.

Vill man skaffa sig prestationsångest går det utmärkt att göra genom att titta på Youtube och se alla superproffs, eller så struntar man bara i det och använder den som man själv vill. Jag föredrar definitivt det senare. Men det är bra för inspirationen och för att utveckla sitt kreativa sinne och utmana sig lite även inom det området.                                                                                           

Planering för resan mot friheten
Hur hänger användningen av en Bujo ihop med resan mot min ekonomiska frihet?
Faktiskt mer än man kan tro.                            

Genom att använda en bujo för planering hjälper den mig att fokusera, och ta mig närmare mot mitt mål och undvika att jag allt för mycket irrar bort mig på vägen. Jag har klart uppställda mål och hur jag ska nå dit. Att skriva upp mina mål hjälper mig att vara sparsam, planera min ekonomi, mina investeringar och min träning.                                                                                                                 

Hur hjälper den mig mot mitt mål?
Eftersom jag varje dag skriver i Bujon, har jag alltid mina mål nära tillhands. Jag får helt enkelt mer gjort. Det hjälper mig att planera framåt, ha bättre koll och bli mer effektiv eftersom jag får en lättare överblick över vad jag har bokat och vad som är viktigt. I bujon skriver jag också upp saker jag ska göra, som när jag ska kolla upp elabonnemang, bolån eller planer på kommande investeringar.

Jag får en bra översikt på min planering, jag skriver ner uppföljningar, eller jämförelser jag vill göra på hur mina investeringar går som tar mig mot mitt mål 2028.

Nästa steg är att jag bryter ned mina mål till delmål per månad, därefter hamnar de olika aktiviteterna i min veckofokus lista så att alla punkter blir gjorda. Vitsen är att göra det till hanterliga mål, så det inte känns övermäktigt.

Fylla med eget innehåll

Listor och projekt                                                  

It’s not about how your journal looks, it’s about how it makes you feel and how effective it is,” skriver Rydal Carroll i sin bok:
“The Bullet Journal Method”                                                                                     

Det är något jag helt klart håller med om. Och eftersom jag känner att jag uppnår mina mål lättare med att använda en Bullet Journal, så fortsätter jag. Till hösten har jag använt metoden i 2 år. Nu har jag har beställt boken och väntar spänt på att få hem den.

Det jag gillar med en Bujo är flexibiliteten. När något nytt dyker upp, eller om du vill lägga till något är det möjligt att göra det, allt får på så sätt sin egen plats, både banklån och semesterplaner.

Fram för allt uppskattar jag bujon för att den är ett bra sätt att skapa struktur på.

Bujon möjliggör också att ha flera olika att-göra-listor samlade. Olika projekt eller uppgifter kräver helt enkelt olika listor för att det inte ska bli rörigt som det annars lätt kan bli.

Alla projekt är inte heller lika aktiva hela tiden, jag har haft månadsteman tidigare, typ gå igenom alla försäkringar och bara fokusera på det under en månad och låta övriga projekt vänta. Det är en strategi som fungerar för mig, då blir det gjort.

Sen är det också intressant att studera att vissa projekt jag har skrivit upp som jag tror är viktiga eller intressant inte blir prioriterade. Då är det bra att fråga sig varför. Vad gör att jag inte tar tag i detta? En bujo ställer också krav på att jag formulerar mig, och tänker till.                                                      

Min struktur i boken

En bok räcker ca 6 månader för mig, nu är jag inne på min fjärde bok och jag använder en Leuchtturm 1917, A5.  Eftersom det är en helt tom bok när man köper den är det helt upp till mig att fylla den med eget innehåll.          

Jag har provat mig fram och nu känner jag att jag landat i ett innehåll och stil som passar mig även om bujon utvecklas hela tiden- saker tillkommer och tas bort. Som livet helt enkelt.

Till att börja med har jag en framtidsplanering (future logg) 12 månader framåt, för att ha en översikt över varje månad och allt som ska hända framåt, och behöver göras i stora drag.

Därefter har jag en sida per månad för måluppföljning, som jag fyller i efter varje månadsslut för att se att jag ligger på rätt kurs. Det är peppande för mig att se att det hela tiden går framåt, både vad gäller träning, mat och ekonomi.

Jag har även sidor för:

  • Sparande- några sidor för tankar, idéer 
  • Bolån- hålla koll på de olika lånen med löptider och räntor            
  • PPM även om jag inte är så aktiv här
  • Tjänstepension se ifall någon ny lag vad gäller flytträtt kommer som utlovat under året
  • Badrumsrenovering
  • Saker att komma ihåg inför resor
  • Böcker jag har läst
  • Min bucket list                                                                                                                                                                                          

Att ha olika sidor för olika ämnen gör det också möjligt att lägga till, skriva in saker jag lär mig, upptäcker eller vill göra allt eftersom så listorna och projekten blir på så sätt hela tiden levande projekt.

Månadsplanering
Efter den allmänna delen gör jag en sektion för varje månad med månadsuppslag, och per dag för att ha den som en kalender.

För att hjälpa motivationen på traven med att träna varje vardagsmorgon gör jag en bild. Den har lika många saker att fylla i som det är dagar i månaden. Varje dag jag tränar fyller jag i med en färg, och på helgerna en annan färg.  Vanor har jag tänkt skriva mer om i en kommande inlägg, men kraften i att inte vilja bryta linjen är rätt stark så även dagar när det inte alls känns lockade med träning kan färgläggandet motivera mig. Det är att lura hjärnan tror jag, och det är effektivt.

Jag har även en vanelogg (habit tracker) att fylla i varje dag, både för typ av träning men också saker för-kom ihåg, typ tandtråd som jag är jättedålig på att göra. Nu har jag bestämt mig för att köra tisdagar och torsdagar, och då loggar jag det för att se till att det blir av. Samma sak med att byta linser, så jag vet när det är dags.                       

Jag har också börjat fylla i om jag äter vegetariskt, fisk, kyckling eller kött för att se att jag följer mitt mål om att äta vegetariskt minst 2 luncher och 2 middagar i veckan.Det kan verka som mycket att fylla i men jag tycker att det är avkopplande. 

Dagbok och minnen
 I slutet på varje månad skriver jag några sidor dagbok, och reflekterar över månaden som gått.

Sista sidan varje månad har jag en sida där jag skriver in månadsminnen för att komma ihåg allt roligt vi gör.

Det är viktigt att påminna sig om, det är mycket varje månad som jag gläds åt, är tacksam över och det är lätt att glömma bort de små vardagsgrejerna annars.

Framför allt så visar det klart och tydligt på att trots en hög sparkvot så innebär det på intet sätt att vi har ett tråkigare liv!

Resor skapar många fina minnen

Som en extra bonus är det också väldigt inspirerande att bara läsa igenom alla månadsminnen en gång i halvåret när det är dags att byta bok, de små sakerna som man redan glömt kommer tillbaka.                                                                                                                                                                                                                             

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *