
16 prepping tips för privatekonomin
Det här var ett dubbelavsnitt som nyligen togs upp på Rikatillsammans.se. Jag gillade iden att gå igenom vår ekonomi på samma sätt och se hur vi ligger till jämfört mot dessa 16 tips.
Eftersom det var många tips, och en hel del tankar kring varje, får det för mig också bli ett dubbelavsnitt, helt enkelt två blogg inlägg och ta de första åtta tipsen nu. Resterade åtta kommer i nästa inlägg.
Jag vill gärna känna att vi har en preppad ekonomi, men viktigt att tänka på är, precis som Jan säger nedan:
”.. min rekommendation brukar vara att bara välja en enda punkt. Då kan man sedan med gott samvete känna att man har tagit ett litet otillräckligt steg. Poängen är nämligen att många små otillräckliga steg blir i längden väldigt tillräckliga”
Planen är alltså att gå igenom alla 16 tips, se hur vi ligger till och sen se vad vi inspireras av att jobba vidare på eftersom vi definitivt inte har alla steg klara idag.

1. Ha konto och pengar på flera banker
Ifall en banks system krånglar över längre tid, så är det vettigt att ha sina tillgångar utspridda på mer än en bank. Helt enkelt så att man har tillgänglighet på någon bank om en strular.
Det har jag redan, mer för att urvalet av fonder är större på nätbankerna än hos storbankerna. Att det är ett ytterligare plus att ha tillgångarna utspridda ifall den ena banken krånglar hade jag inte tänkt på, men det är ju bra som extra trygghet att ha det spritt av den orsaken också.
2. Betala dina räkningar direkt (inte lägg in, betala)
”Det kan till exempel hända att man inte har täckning, för att man har investerat sina pengar eller om man inte har tillräckligt med pengar på kontot, så plötsligt har man räkningar som inte blir betalda”.
Här håller jag nog inte riktigt med, går man igenom sina räkningar och konto löpande borde det inte plötsligt dyka upp räkningar, eller att pengarna tar slut.

Jag förstår iden, att det är skönt att inte ha några räkningar obetalda, eller att man köper sig tid. Men jag skulle säga att den inte är helt genomförbart alla gånger. Jag betalar t.ex. inte avgiften till bostadsrättsföreningen tre månader i förväg bara för att jag får en avi. Men om man har pengar på kontot kan jag lika gärna betala mindre fakturor idag istället för om en vecka, eftersom det inte är någon ränta alls på lönekontot nu.
3. Ha kontanter i reserv
”Det handlar om att ha kontanter tillgängliga i fall att digitala betalningar och digitala pengar inte är tillgängliga”.
Det håller jag helt klart med om, att alltid ha en del kontanter hemma i fall att något händer, det blir strömavbrott etc.
Däremot är jag sämre att alltid ha kontanter på mig när jag är ute. Det ska jag börja med, som en extra säkerhetsgrej. Måste jag ta taxi eller köpa en biljett så ska jag ha jag möjligheten även om det inte går att betala med kort, vilket ju är bra.

4. Ha utländsk valuta antingen fysiskt eller digitalt
Ett tips jag inte hade tänkt på, men som också känns vettigt och som får ingå i kommande aktions att bygga upp. Ha både lite euros och US-dollar hemma.
Här tror jag dock att det är viktigt att komma ihåg att använda pengarna också med jämna mellanrum, byta ut sedlarna så inga ligger och blir gamla, och därigenom blir omöjliga att använda.
5. Gör dig oumbärlig på jobbet
”Det handlar det om att vara så oumbärlig på jobbet att din arbetsgivare vid varsel undantar dig från turordningsreglerna.”
Jag tror att det är viktigare att se till att trivas på sitt jobb, ta och visa initiativ och vara engagerad i det man gör. För min del så har det betalat sig, jag var sist in på min avdelning på mitt nuvarande jobb, men vid varsel så skrevs kriterierna för den nya tjänsten så att den skulle passa mig.

Samtidigt är det också att det är nyttigt att byta jobb, arbetsuppgifter och kollegor med jämna mellanrum. Både för att höja lönen men också för att se och lära sig nya saker, för jag tror inte att det är bra att fastna på ett och samma ställe för länge.
6. Minimera de passiva utgifterna
”passiva utgifter är ungefär samma sak som fasta kostnader. Det är liksom helt enkelt utgifter och kostnader som jag inte kan välja. Jag måste ha mat, jag måste ha någonstans att bo, jag måste ha en hemförsäkring, jag måste sköta min hygien. Den typen av passiva utgifter”.
Jag är helt för att se över sina fasta och rörliga kostnader, och med den nya vinklingen som jag tror att Jan menar, är att också se över utgifterna i ljuset av vilka som ger dig energi. Mitt hem ger mig energi, jag trivs där vi bor och hur vi har det.

Men jag blir inte gladare av att betala en högre ränta på bolånet, så att förhandla det som går av sina fasta kostnader är jag med på.
7. Ha en buffert i form av bufferthinken
” buffert-hinken ska tillsammans med försäkringar täcka ett års utgifter”
Jag har gått igenom vår ekonomi efter att ha lyssnat på avsnittet som handlade om hink strategin, avsnitt47, och delat in vår ekonomi efter Jans genomgång, för att se vad och hur mycket som ligger i respektive hink.

Hink strategin gillar jag som ide, det gör ekonomi mer greppar och visuell. Att ha en buffert är självklart för mig. Mest för att jag vill ha pengar till oförutsedda saker som alltid dyker upp- som att diskmaskinen pajar, utan att känna att det spräcker budgeten. En buffert minskar helt enkelt risken i sin ekonomi, något som jag gillar.
I avsnittet är det en bra genomgång på vad som ingår i bufferthinken, och vad den ska täcka. Efter att ha lyssnat gick jag igenom vad som händer i ekonomin om jag exempelvis skulle bli arbetslös, och faktorer som påverkar storleken på bufferten som hur lång uppsägning har jag, inkomstförsäkring från facket, och sen slutligen vad a-kassan blir. Detta för att få fram hur mycket jag egentligen måste säkra upp. Det är en övning som jag rekommenderar alla att göra.
8. Diversifiera arbetsgivare/bransch i hushållet
”öka riskspridningen genom att inte jobba i samma bransch och inte hos samma arbetsgivare, inom familjen”
Det låter vettigt och är säker lättare om man bor i en större stad, där det finns mer arbetstillfällen.
Vi jobbar inom helt olika branscher så det har vi helt utan att tänka på redan löst.
Det var många bra tips att ta till sig och gå igenom. Och kul att upptäcka att av de första åtta har vi faktiskt redan koll på de flesta. Några blir att ta aktions på, men inget akut, vilket är skönt.

I nästa inlägg fortsätter genomgången av de resterande åtta tipsen. Där tror jag att lite mer att ta tag i…
2 svar på ”16 prepping tips för privatekonomin”
Det här med bufferten.
Räknar du med det i din budget?
Jag har sparat ihop en buffert och nu när vi flyttat till hus så är det en del inköp som är oundvikliga och som jag betalar för från bufferten.
Ska jag skriva med det i min budget eller hur tänker kring det?
Jag har precis skaffat mig en BuJo som jag gör budget i. Det är superinspirerande i sig.
Jag räknar med mitt buffertsparande i min budget, och sparar regelbundet varje månad. Just för att som du säger om det kommer oundvikliga inköp går ju en del av budgeten åt och då behövs den fyllas på.
Kul att du börjat skriva ner budgeten i din BuJo, jag tycker att jag får mer koll och även får mer gjort när jag använder min Bujo inom alla möjliga olika områden.